Fonmoney -

Какво е IBAN и къде мога да го намеря?

MTBGP_Izpratete_Pari_Button

➜ Последвайте този линк и изпратете пари на близките си в България!

Нашето видео описва как можете да превеждате пари в България:

Когато за пръв път решим да изпратим пари онлайн могат да  изникнат много въпроси. Това разбира се е напълно нормално. Всеки човек е внимателен когато се налага да изпраща пари и ние сме тук, за да направим този процес по-лесен. Един от най-често задаваните въпроси при онлайн банкови трансфери е:

 „Какво е това IBAN и къде мога да го намеря?“

Най-просто казано, IBAN е Международният номер на банкова сметка (International Bank Account Number).

Идеята за международен номер на банкова сметка е разработена от Европейския комитет за банкови стандарти заедно с ISO (Международната организация по стандартизация) и е международно признат стандарт ISO 13616:2003. IBAN улеснява паричните преводи, намалява броя на грешно извършени трансфери и дава повече сигурност при превеждане на пари.

 

Каква е структурата на IBAN ?

 

 

Всяка страна, въвела IBAN стандарта, определя  формата и дължината на IBAN в съответсвие с международните изисквания.  IBAN е различен в различните държави и има различна дължина, която може да достигне 34 знака.

В България той представлява  последователност от 22 знака – букви и цифри.

 

Къде да го намеря?

Когато правите парични преводи, винаги трябва да знаете IBAN  на сметката, към която искате да изпратите пари. Попитайте притежателят на банковата сметка за IBAN, а също и за фамилията му ако не я знаете.

В случай че някой иска да Ви изпрати пари и Вие не знаете IBAN  на сметката си,   първо проверете документите,  които сте получили от банката при откриването на сметката. Обикновено IBAN  е написан в договора.  Ако не можете да намерите документите си, винаги можете да го получите в банката, към която сте направили сметката си. Повечето банки не дават такава информация по телефона и затова е най-добре да отидете на място и да носите документ за самоличност със себе си.

Понякога можете да намерите своя IBAN в стари банкови разписки от банкови преводи. Ако използвате онлайн банкиране можете да го намерите и в акаунта си.

Ако имате допълнителни въпроси относно паричните преводи с Fonmoney винаги можете да ги задедете на нашия екип по поддръжка